2011-11-12

Vad ska man steka i?

Jag fick en fråga igår, om vilket fett man ska steka i.

Först går vi till botten med vad det finns för olika sorters fett.

Mättat fett:Finns i animaliska produkter, så som nöt, gris, kokos, mejeriprodukter, och viss fågel.
Det mättade fettet är tåligt och förstörs inte så lätt som andra fettsorter. Det gör att kroppen lättare kan lagra mättat fett.

Enkelomättade fetter:
Finns i de flesta livsmedel. Men de som innnehåller det mest är: olivolja, oliver, rapsolja, nötter och advokado. Detta fettet är gynsamt för kroppen, därför är det bra att basera vårt fettintag med det.

Fleromättade fetter:
Finns i  skaldjur, fet fisk som lax, makrill, sill och strömming, solrosolja, majsolja och bordsmargariner. Generellt sett har fleromättade fetter positiva effekter på hälsan. Det som kan dra ner det nyttiga är att det lätt härsknar förstörs och bryts ner.


Det är svårt att säga vilket fett som är bäst att steka i. Det bildas nämligen olika typer av "funny fats" beroende på vilket stekfett som används.

Fetter som är omättade så som majsolja och solrosolja är direkt olämpliga att steka i.

Många anser att fetter som olivolja och rapsolja är bättre alternativ, men även i dom bildas det "funny fats".

Andra anser att smör är bra att steka i. Men smör innehåller inte bara fett utan också  en obetydlig mängd protein, vilket gör att andra skadliga ämnen bildas.

Summan av kardemumman är att stekning inte är någon bra tillagningsmetod ;)

Men om man vill steka så håll er till en liten mängd fett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar